Δ.Ε.Υ.Α. ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Οδηγίες για την προστασία των σωληνώσεων από τον παγετό

 

Με αφορμή τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ., θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των σωληνώσεων των ιδιοκτησιών.

 

Πιο συγκεκριμένα:

Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του ακινήτου σας, καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού. Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό του νερού!

Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).

Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων που δεν κατοικούνται οι καταναλωτές θα πρέπει να απομονώνουν το δίκτυο ύδρευσης από την κεντρική βάνα τους προκειμένου να αποφεύγονται μακροχρόνιες απώλειες νερού και υπερβολικές καταναλώσεις.

 

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση σε εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ (υδρόμετρα κλπ) και ιδιαίτερα η θέρμανση αυτών με οποιοδήποτε μέσον. Στην περίπτωση αυτή ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Καλέστε άμεσα έναν υδραυλικό για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

 

Υπενθυμίζεται ότι τα τηλέφωνα αναγγελίας βλαβών της ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών είναι τα εξής: 22650-72500 και 22650-72576 (εργάσιμες ημέρες και ώρες)